John De Vlieger, winnaar cultuurprijs Deinze

 

Op zondag 24 oktober maakten stad Deinze en de stedelijke cultuurraad in Leietheater de winnaars bekend van de cultuurprijzen en de kortverhalenwedstrijd 2021.

Schepen van cultuur Rutger De Reu reikte een bijzondere cultuurprijs voor algemene culturele verdienste uit aan John De Vlieger, lid van UBJET (midden op de foto).

 “Als journalist schreef John 45 jaar lang alles neer wat er zich in Deinze afspeelde. Met een warm hart voor de stad en haar inwoners is hij een vertrouwd gezicht op elke activiteit, gebeurtenis en steen die hier in Deinze werd verlegd. Als ambassadeur van de Leiestreek deelt hij zijn liefde voor Deinze graag met zoveel mogelijk anderen. Als officiële greeter en bestuurslid van Pasar lokte hij duizenden mensen naar onze stad” lichtte cultuurschepen Rutger De Reu toe.


Karel Meuleman, laureaat van de prestigieuze CEWE Photo Award 2021

 

De meest prestigieuze fotowedstrijd ter wereld, georganiseerd door de CEWE-groep ontving dit jaar meer dan 600 000 foto’s uit zo’n 170 landen. De jury, voorgezeten door de beroemde Yann-Arthus Bertrand, duidde winnaars aan in tien categorieën. Onze eigenste secretatis-generaal Karel Meuleman was een van de gelauwerden in de groep ‘Top 11-30’ uit de 11 000 ingezonden beelden in de categorie ‘People’! De plechtige overhandiging van de prijs vond plaats op 16 september in de salons van Hotel La Réserve in Knokke-Heist. In ons magazine Travelling News 107 prijkte de gekozen foto op pagina 47. We hadden dus een goed voorgevoel! (Gilbert Menne)

 

Karel MEULEMAN est lauréat du prestigieux CEWE Photo Award 2021

 

Le plus prestigieux concours de photographies du monde, organisé par le Groupe CEWE, a reçu cette année plus de 600.000 photos de 170 pays. Le jury du concours, présidé par le célèbrissime Yann-Arthus Bertrand, a désigné les vainqueurs dans les dix catégories prévues. Notre Secrétaire général Karel Meuleman est un des lauréats sélectionnés dans le groupe « Top 11-30 » parmi 11.000 envois de la catégorie « People » ! La remise officielle du prix s’est déroulée le 16 septembre dans les salons de l’Hôtel La Réserve à Knokke-Heist. Les lecteurs de notre magazine Travelling News se souviendront que la photo primée fut déjà publiée dans le numéro 107 en page 47 . On peut considérer qu’il s’agit d’une remarquable prémonition ! (Gilbert Menne).


Un superbe espace pour les manchots à Pairi Daiza

 

Le plus beau zoo d’Europe vient d’aménager au sein de son « Monde du Froid » un espace unique au monde conçu spécialement par une équipe pluridisciplinaire comme lieu de vie pour la douzaine de manchots papous du parc : la Grotte aux manchots . Cette réalisation remarquable voisine les espaces des morses, ours blancs et ratons laveurs. L’espèce des manchots, vivant en Antarctique, figure sur la liste rouge des espèces en danger de l’Union internationale pour la conservation de la nature. Il fallait donc un territoire adapté : 550 m2 , comprenant une île avec diverses plateformes, zones rocheuses et galets naturels pour permettre les nidifications, un grand bassin de 200 m² d’eau de mer à 4°C , filtrée en permanence, avec une grotte sous-marine pour nager entre les piliers et une « promenade » de 140 m² allant du bassin vers les plateformes de l’île. L’enclos est doté au plafond d’une grande verrière de 100 m² qui donne une lumière naturelle. Des machines à glace font tomber de la neige. Ne manquez pas de voir également, dans le monde « la Dernière frontière », les impressionnantes otaries (lions de mer) de Steller dans leur nouveau bassin. Contact presse: claire.gilissen@pairidaiza.eu . www.pairidaiza.eu . (Gilbert Menne).  

Photo : ©Pairi Daiza


Hotel Sanglier

 

Herinner je je het hotel, pal naast de Ourthe en ook vlak bij het imposante kasteel van Durbuy? Wel … je herkent het niet meer. Marc Coucke en Bart Maerten hebben er hun schouders onder gezet en er een prachtig complex van gemaakt, net als van andere realisaties in de buurt zoals twee golfterreinen en het grootste avonturenpark van België. Het oude gedeelte van het hotel met de karakteristieke gevel staat ondergronds in verbinding met een poepchique nieuwe vleugel. Niet voor niets draagt het fier 5 sterren met een valet parkeerdienst, luxueuze kamers, mooie wellness (jammer genoeg wegens corona niet uitgeprobeerd) en vooral: drie uitstekende restaurants met telkens een verschillend concept, gesigneerd Wout Bru. Een minpuntje: de brochure is 2-talig Frans-Engels. De omgeving leent zich uitstekend tot wandelingen over goed gemarkeerde en begaanbare paden; nadien smaakt het drankje op één van de vele terrassen in het gezellige centrum eens zo goed.  Info: www.sanglier-durbuy.be. (K.M.) 


We vernemen het overlijden van Freddy Boons uit Dilsen, jarenlang trouw lid van UBJET en auteur van artikels in Travelling News. Wij wensen familie en vrienden veel sterkte. (10/05/21)


Se rendre à Prague en train de nuit sera bientôt possible

 

Montez à bord du train à Bruxelles ou à Amsterdam le soir, et réveillez-vous le lendemain matin à Prague. European Sleepers et RegioJet ont l’intention de le faire circuler au printemps 2022. L’objectif de ce train est de faire voyager un plus grand nombre de gens de façon durable et de démontrer combien le train de nuit est efficace et agréable en tant que moyen de transport.

 

Le train circulera trois fois par semaine et partira le soir pour arriver le lendemain matin à Prague. Il en va de même pour le voyage retour. Les prix et la durée du voyage n’ont pas encore été communiqués, mais European Sleepers a déclaré qu’ils seront en mesure de concurrencer ceux d’un voyage en avion.


Twee enthousiaste dertigers, Julie De Jaeger en Dieter Covent, besloten in volle crisis de handen in elkaar te slaan. Twee ervaren travel designers combineren hun passie voor reizen met de toenemende diversiteit van vandaag. Het resultaat is Travitude, een jonge, dynamische reisorganisatie die zich richt op open-minded reizen. Travitude is een samentrekking van de woorden ‘travel’ en ‘attitude’, wat zoveel betekent als ‘when you start to get grumpy and sassy because you miss travelling’. Een toepasselijke term in tijden van wereldlijke pandemie waarin we gedwongen worden te vertragen. Reizen is meer dan de invulling van vrije tijd. Bij Travitude geloven ze dat reizen een ingesteldheid is, die ontstaat vanuit een positieve houding. Door te reizen, overstijg je grenzen, ontdek je eindeloze horizonten en bewandel je nieuwe paden. Want reizen brengt mensen, plekken en werelden bijeen. Op www.travitude.be maak je kennis met bubbel- en groepsreizen en, voor eigen land: een unieke vaarvakantie met jouw bubbel in de Westhoek!


Zelf een boek maken? Een fluitje van een cent.

© Karel Meuleman

 

Het is ‘easy’ zelfs, naar de naam van het bedrijf waar ik een boek liet maken: EZ Books. Ik liep al lang rond met de idee om mijn reis- en fotoverhalen te laten drukken. Ik zou er ooit eens werk van maken… En toen kwam corona en had ik tijd.

 

Na wat zoeken en vergelijken vond ik een bedrijf dat me wel geschikt leek. Mijn teksten had ik intussen wat gefatsoeneerd en passende foto’s uitgezocht (en geschrapt, dikwijls met pijn in het hart, maar ’t waren er te veel). Eerder had ik al het boek over de Gazette van Detroit opgemaakt in Publisher (onderdeel van MS Office) en die ervaring kwam me nu van pas om een pdf aan te maken. Die stuurde ik naar het bedrijf. Men maakte zelfs een gratis proefdruk, mocht er toch ergens iets mis zijn. Dat bleek niet het geval en na zowat een week ontving ik mijn boeken. Ik had er 100 besteld (en 108 gekregen) op formaat A5, full color, 144 pagina’s, papier 135 g, softcover glanzend voor in totaal €895 of €8,28 per stuk, levering incluis. Uiteraard zijn kleinere oplagen mogelijk, vanaf één stuk zelfs. Op de website ezbook.nl kun je zelf een berekening maken met opgave van formaat, oplage, zwart-wit of kleur en aantal pagina’s. Het resultaat mag gezien worden (al zeg ik het zelf).


UNE BELLE IDEE DE PROMENADE A LIEGE

 

 

Depuis quelque temps, à Liège, les murs de la ville se sont ouverts à l'expression artistique. L'opération « Paliss'art » s'attache à inscrire la création artistique contemporaine au cœur de la ville, à réconcilier l'art et la ville en introduisant dans le paysage urbain la peinture murale et les arts graphiques. Pendant cette si triste période, ces couleurs, ces beaux pigeons, ces personnages vous enchanteront. Laissez-vous emporter et imaginez un autre monde, plus positif. Une carte gratuite des lieux peints peut être demandée à l’Office de tourisme de Liège : par téléphone + 32 (0)4 221 92 21 - par mail : info@visitezliege.be via la page Facebook de cette belle cité :  facebook.com/visitliege. Claudine Clabots


Au confluent de la Sambre et de la Meuse, « Le Delta »

 

A Namur, la « Maison de la Culture de la Province », superbement rénovée, s’appelle désormais « Le Delta », nous offrant :

§  6.000 m2 de Culture, au lieu de 4.500 m2

 §  un étage supplémentaire, le « 7e Ciel »

 §  une terrasse panoramique, avec vue sur la Citadelle

§  deux résidences d’artistes

§  un restaurant et sa terrasse, en bord de Sambre

 §un escalier monumental, face à la Sambre

 §  trois studios d’enregistrement

 §  trois nouvelles salles d’expositions temporaires, sur trois étages

 §  une nouvelle tour circulaire, à l’avant plan, le « Tambour »

 §  trois salles de spectacles, au lieu d’une seule, dont une circulaire.

 

Evoquant son « Tambour », l’architecte, Philippe Samyn, nous confia : « Lorsque j’ai vu cette façade courbée comme une main, j’ai pensé à un objet rond… Hors, à cet endroit, il y avait, au Moyen-Age, une tour de défense de la Ville,… je n’ai pas hésité… »

 

Grâce à l’active Province de Namur, voici un bijou namurois pour la Culture ! (Yves Calbert).


Culinair toerisme en de Franse Académie Nationale de Cuisine

 

Gastronomie is van oudsher een belangrijk onderdeel van het toerisme. Michelin publiceerde de eerste rode gids (France) in het jaar 1900… België volgde in 1904. Zopas werd de recentste uitgave België/Luxemburg 2020 voorgesteld tijdens de jaarlijkse Horecabeurs in Gent.

  

De Bib Gourmand werd - als label voor restaurants met een goed prijs-kwaliteit-verhouding -  eerst in Frankrijk gelanceerd en anno 1997 in de Benelux.  Een restaurant dat al sinds het begin continu een bib gourmand  heeft ontvangen is “Au Petit Château” in Mouscron (Moeskroen). Dit restaurant bestaat sinds 1977 met chef-kok Bertrand Jacquin. Wij genoten er van een klassieke – Frans geïnspireerde - lunch (het bib gourmand menu kost €37) met moderne toetsen en nobele ingrediënten: foie gras met een vleugje Luikse siroop, escargots (les petits-gris), een langzaam gegaarde bout van everzwijn, en een chocolade-symfonie als dessert. Zij gebruiken vooral lokale en regionale (bio)producten. Het interieur van dit gezellig restaurant (in een mooie villa) is eerder klassiek, maar het bestek en vaatwerk zijn hedendaags. Bij Gault&Millau Belux krijgt Au Petit Château een (ondergewaardeerde) score van 13/20.

 

Onlangs is dit restaurant (samen met chef Luc Broutard in Mons, o.m. met het vleesrestaurant “La Table du Boucher”, dat eveneens een bib gourmand heeft) als lid opgenomen in de (bij ons vrij onbekende doch) prestigieuze Franse “Académie Nationale de Cuisine”. Deze academie werd opgericht in 1977 voor jonge professionele koks die de regionale of streekgebonden gastronomie behartigen. De Academie organiseert wedstrijden, masterclasses en professionele salons … Zij geven ook het tijdschrift ‘Toque d’Or Magazine” uit.

Eerder was er één Belgisch lid, nl. Roeland Ulens van het hotel/restaurant l’Auberge du Sabotier in Awenne bij St.Hubert. Naast de talrijke restaurants in Frankrijk, heeft de vereniging ook enkele buitenlandse leden (3 leden in Tunesië, en telkens 1 in San Salvador, China, Italië, Marokko, USA, Réunion/Mauritius/Seychellen, Koeweit, Mexico en Libanon) … en sinds kort dus ook 3 leden in ons land. (P. D.G.)


Les « Armes de Bruxelles » retrouvent leurs couleurs

 

Fondé en 1921 par Calixte Veulemans, cet établissement renommé de la rue des Bouchers était devenu, dans les années après l’Expo 58, le « must » de la gastronomie bruxelloise. Le Tout-Bruxelles et presque tous les artistes de passage dans la capitale passaient par ce lieu pour y déguster les spécialités-maison. Mais les temps changent et l’enseigne ne s’adapta pas. Elle fut vendue deux fois. La renaissance vint enfin en octobre 2018. Le restaurant fut alors repris par Rudy Vanlancker, propriétaire depuis 42 ans du célèbre « Chez Léon » et son épouse Nadine. Leur objectif : en faire la plus belle brasserie du centre-ville servant des plats belges de tradition. Le bâtiment a été rénové, la cuisine totalement refaite et les salles aménagées selon trois ambiances différentes.  L’enseigne a retrouvé son âme d’autrefois et la qualité est au rendez-vous. Le chef Cédric Callenaere recrée avec succès les « plats signature » qui firent la gloire de la famille Veulemans. Les « Armes de Bruxelles » sont dans de bonnes mains, nous ne doutons pas de leur réussite. Contact : murielle@pressrelations.eu (G.M.).


Het eiland Losinj, een paradijs voor natuurliefhebbers

 

Het eiland Losinj, een paradijs voor natuurliefhebbers Losinj is de grootste eiland-stad aan de Adriatische kust in Kroatië, oostelijk van Pula. Een brug verbindt het met het grotere eiland Cres. Het stadje Mali Losinj bezit talrijke historische bezienswaardigheden die getuigen van een turbulent verleden. Een uurtje wandelen verder ligt een kleiner stadje, eerder een dorp: Veli Losinj in een prachtige baai. Een kustlijn van meer dan 100 km biedt een waaier aan ongelooflijk witte kiezelstranden waar je in de diepblauwe zee heerlijk kunt zonnen, zwemmen, surfen of dolfijnen spotten (er leven er permanent zo’n 200). Nog enkele cijfers: zowat 8000 inwoners, meer dan 200 uren zonneschijn per jaar en ook 200 km aan wandel- en fietspaden. (Griekse) cultuur is er nooit ver weg met het Apoxyomenos museum waar men heel fier is op een prachtig exemplaar van een naakte atleet in brons, genoemd ‘de schraper’ (die de olie van zijn lijf schraapt na de worstelpartij); het beeld werd pas in 1999 opgevist uit zee bij Losinj door … René Wouters, een Belgische duiker. Meer op www.visitlosinj.hr. (K.M.)