Twee enthousiaste dertigers, Julie De Jaeger en Dieter Covent, besloten in volle crisis de handen in elkaar te slaan. Twee ervaren travel designers combineren hun passie voor reizen met de toenemende diversiteit van vandaag. Het resultaat is Travitude, een jonge, dynamische reisorganisatie die zich richt op open-minded reizen. Travitude is een samentrekking van de woorden ‘travel’ en ‘attitude’, wat zoveel betekent als ‘when you start to get grumpy and sassy because you miss travelling’. Een toepasselijke term in tijden van wereldlijke pandemie waarin we gedwongen worden te vertragen. Reizen is meer dan de invulling van vrije tijd. Bij Travitude geloven ze dat reizen een ingesteldheid is, die ontstaat vanuit een positieve houding. Door te reizen, overstijg je grenzen, ontdek je eindeloze horizonten en bewandel je nieuwe paden. Want reizen brengt mensen, plekken en werelden bijeen. Op www.travitude.be maak je kennis met bubbel- en groepsreizen en, voor eigen land: een unieke vaarvakantie met jouw bubbel in de Westhoek!


Zelf een boek maken? Een fluitje van een cent.

© Karel Meuleman

 

Het is ‘easy’ zelfs, naar de naam van het bedrijf waar ik een boek liet maken: EZ Books. Ik liep al lang rond met de idee om mijn reis- en fotoverhalen te laten drukken. Ik zou er ooit eens werk van maken… En toen kwam corona en had ik tijd.

 

Na wat zoeken en vergelijken vond ik een bedrijf dat me wel geschikt leek. Mijn teksten had ik intussen wat gefatsoeneerd en passende foto’s uitgezocht (en geschrapt, dikwijls met pijn in het hart, maar ’t waren er te veel). Eerder had ik al het boek over de Gazette van Detroit opgemaakt in Publisher (onderdeel van MS Office) en die ervaring kwam me nu van pas om een pdf aan te maken. Die stuurde ik naar het bedrijf. Men maakte zelfs een gratis proefdruk, mocht er toch ergens iets mis zijn. Dat bleek niet het geval en na zowat een week ontving ik mijn boeken. Ik had er 100 besteld (en 108 gekregen) op formaat A5, full color, 144 pagina’s, papier 135 g, softcover glanzend voor in totaal €895 of €8,28 per stuk, levering incluis. Uiteraard zijn kleinere oplagen mogelijk, vanaf één stuk zelfs. Op de website ezbook.nl kun je zelf een berekening maken met opgave van formaat, oplage, zwart-wit of kleur en aantal pagina’s. Het resultaat mag gezien worden (al zeg ik het zelf).


UNE BELLE IDEE DE PROMENADE A LIEGE

 

 

Depuis quelque temps, à Liège, les murs de la ville se sont ouverts à l'expression artistique. L'opération « Paliss'art » s'attache à inscrire la création artistique contemporaine au cœur de la ville, à réconcilier l'art et la ville en introduisant dans le paysage urbain la peinture murale et les arts graphiques. Pendant cette si triste période, ces couleurs, ces beaux pigeons, ces personnages vous enchanteront. Laissez-vous emporter et imaginez un autre monde, plus positif. Une carte gratuite des lieux peints peut être demandée à l’Office de tourisme de Liège : par téléphone + 32 (0)4 221 92 21 - par mail : info@visitezliege.be via la page Facebook de cette belle cité :  facebook.com/visitliege. Claudine Clabots



 

Au confluent de la Sambre et de la Meuse, « Le Delta »

 

A Namur, la « Maison de la Culture de la Province », superbement rénovée, s’appelle désormais « Le Delta », nous offrant :

§  6.000 m2 de Culture, au lieu de 4.500 m2

 §  un étage supplémentaire, le « 7e Ciel »

 §  une terrasse panoramique, avec vue sur la Citadelle

§  deux résidences d’artistes

§  un restaurant et sa terrasse, en bord de Sambre

 §un escalier monumental, face à la Sambre

 §  trois studios d’enregistrement

 §  trois nouvelles salles d’expositions temporaires, sur trois étages

 §  une nouvelle tour circulaire, à l’avant plan, le « Tambour »

 §  trois salles de spectacles, au lieu d’une seule, dont une circulaire.

 

Evoquant son « Tambour », l’architecte, Philippe Samyn, nous confia : « Lorsque j’ai vu cette façade courbée comme une main, j’ai pensé à un objet rond… Hors, à cet endroit, il y avait, au Moyen-Age, une tour de défense de la Ville,… je n’ai pas hésité… »

 

Grâce à l’active Province de Namur, voici un bijou namurois pour la Culture ! (Yves Calbert).


Culinair toerisme en de Franse Académie Nationale de Cuisine

 

Gastronomie is van oudsher een belangrijk onderdeel van het toerisme. Michelin publiceerde de eerste rode gids (France) in het jaar 1900… België volgde in 1904. Zopas werd de recentste uitgave België/Luxemburg 2020 voorgesteld tijdens de jaarlijkse Horecabeurs in Gent.

  

De Bib Gourmand werd - als label voor restaurants met een goed prijs-kwaliteit-verhouding -  eerst in Frankrijk gelanceerd en anno 1997 in de Benelux.  Een restaurant dat al sinds het begin continu een bib gourmand  heeft ontvangen is “Au Petit Château” in Mouscron (Moeskroen). Dit restaurant bestaat sinds 1977 met chef-kok Bertrand Jacquin. Wij genoten er van een klassieke – Frans geïnspireerde - lunch (het bib gourmand menu kost €37) met moderne toetsen en nobele ingrediënten: foie gras met een vleugje Luikse siroop, escargots (les petits-gris), een langzaam gegaarde bout van everzwijn, en een chocolade-symfonie als dessert. Zij gebruiken vooral lokale en regionale (bio)producten. Het interieur van dit gezellig restaurant (in een mooie villa) is eerder klassiek, maar het bestek en vaatwerk zijn hedendaags. Bij Gault&Millau Belux krijgt Au Petit Château een (ondergewaardeerde) score van 13/20.

 

Onlangs is dit restaurant (samen met chef Luc Broutard in Mons, o.m. met het vleesrestaurant “La Table du Boucher”, dat eveneens een bib gourmand heeft) als lid opgenomen in de (bij ons vrij onbekende doch) prestigieuze Franse “Académie Nationale de Cuisine”. Deze academie werd opgericht in 1977 voor jonge professionele koks die de regionale of streekgebonden gastronomie behartigen. De Academie organiseert wedstrijden, masterclasses en professionele salons … Zij geven ook het tijdschrift ‘Toque d’Or Magazine” uit.

Eerder was er één Belgisch lid, nl. Roeland Ulens van het hotel/restaurant l’Auberge du Sabotier in Awenne bij St.Hubert. Naast de talrijke restaurants in Frankrijk, heeft de vereniging ook enkele buitenlandse leden (3 leden in Tunesië, en telkens 1 in San Salvador, China, Italië, Marokko, USA, Réunion/Mauritius/Seychellen, Koeweit, Mexico en Libanon) … en sinds kort dus ook 3 leden in ons land. (P. D.G.)


Magere oogst voor de nieuwe rode Michelingids België/Luxemburg 2020

 

Op 18 november 2020 vond tijdens de Horecabeurs in Gent – onder zeer grote belangstelling - de jaarlijkse sterrenuitreiking van Michelin plaats. De nieuwe editie telt 540 blz (prijs €23.95) en heeft een bijzonder magere oogst: er is slechts één nieuw 2*-restaurant, nl. Cachara van chefkok Jan Tournier in Lommel.  Er zijn 7 restaurants die hun eerste ster binnenhalen: 1 in Brussel (Elsene, met La Canne en Ville), 1 in Wallonië (Le Gastronome in Paliseul, waarvan de 2 chef-koks ook de Young Chef Award van Michelin ontvingen), en 5 in Vlaanderen (L.E.S.S. in Brugge, Ogst in Hasselt, EssenCiel in Leuven, Souvenir in Gent, en Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik). Er is dus geen nieuw 3*-restaurant in ons land … alleen Peter Goossens van het “Hof van Cleve” in Kruishoutem kon zijn 3* behouden (en is daarmee één van de ongeveer 120 3*-chefs wereldwijd volgens Michelin). Het Groot-Hertogdom Luxemburg heeft geen nieuwe sterrenrestaurants erbij, en Mosconi in Luxemburg-Stad verliest zijn 2de ster. In totaal zijn er 139 sterrenrestaurants in België/Luxemburg  (1 met 3*, 24 met ** en 114 met *).

 

De Bib Gourmands (in totaal 168 restaurants) werden al eerder uitgereikt: met 20 nieuwe erkenningen (maar ook 21 verdwenen… dus netto een achteruitgang), waarvan 2 nieuwe in Brussel, en de meeste in Vlaanderen.  Opmerkelijk is dat het totaal aantal geselecteerde hotels slechts 150 bedraagt (waarvan 13 gastenkamers). De nieuwe rode Michelingids (64ste editie anno 2020) vermeldt aldus 1.076 adressen. Dit was vroeger veel meer … en toch blijft Michelin de referentie als het over kwaliteit gaat.

 

Ondanks het feit dat de gids voor België in 1904 de eerste buitenlandse Michelingids was (Frankrijk verscheen voor het eerst in 1900), en toen al geroemd werd om haar gastronomie, blijft ons land wel  een beetje verweesd achter en scoort Nederland met 3 toprestaurants van 3* een heel stuk beter!  Afwachten wat de nieuwe gids voor Nederland op 13 januari 2020 zal geven! Toch staat er ook in ons land een nieuwe generatie grote chefs in het wachtlokaal … wij kijken optimistisch naar de toekomst en één of meerdere nieuwe 3*-restaurants moet zeker haalbaar zijn. (P. D.G.)


Les « Armes de Bruxelles » retrouvent leurs couleurs

 

Fondé en 1921 par Calixte Veulemans, cet établissement renommé de la rue des Bouchers était devenu, dans les années après l’Expo 58, le « must » de la gastronomie bruxelloise. Le Tout-Bruxelles et presque tous les artistes de passage dans la capitale passaient par ce lieu pour y déguster les spécialités-maison. Mais les temps changent et l’enseigne ne s’adapta pas. Elle fut vendue deux fois. La renaissance vint enfin en octobre 2018. Le restaurant fut alors repris par Rudy Vanlancker, propriétaire depuis 42 ans du célèbre « Chez Léon » et son épouse Nadine. Leur objectif : en faire la plus belle brasserie du centre-ville servant des plats belges de tradition. Le bâtiment a été rénové, la cuisine totalement refaite et les salles aménagées selon trois ambiances différentes.  L’enseigne a retrouvé son âme d’autrefois et la qualité est au rendez-vous. Le chef Cédric Callenaere recrée avec succès les « plats signature » qui firent la gloire de la famille Veulemans. Les « Armes de Bruxelles » sont dans de bonnes mains, nous ne doutons pas de leur réussite. Contact : murielle@pressrelations.eu (G.M.).


Het eiland Losinj, een paradijs voor natuurliefhebbers

 

Het eiland Losinj, een paradijs voor natuurliefhebbers Losinj is de grootste eiland-stad aan de Adriatische kust in Kroatië, oostelijk van Pula. Een brug verbindt het met het grotere eiland Cres. Het stadje Mali Losinj bezit talrijke historische bezienswaardigheden die getuigen van een turbulent verleden. Een uurtje wandelen verder ligt een kleiner stadje, eerder een dorp: Veli Losinj in een prachtige baai. Een kustlijn van meer dan 100 km biedt een waaier aan ongelooflijk witte kiezelstranden waar je in de diepblauwe zee heerlijk kunt zonnen, zwemmen, surfen of dolfijnen spotten (er leven er permanent zo’n 200). Nog enkele cijfers: zowat 8000 inwoners, meer dan 200 uren zonneschijn per jaar en ook 200 km aan wandel- en fietspaden. (Griekse) cultuur is er nooit ver weg met het Apoxyomenos museum waar men heel fier is op een prachtig exemplaar van een naakte atleet in brons, genoemd ‘de schraper’ (die de olie van zijn lijf schraapt na de worstelpartij); het beeld werd pas in 1999 opgevist uit zee bij Losinj door … René Wouters, een Belgische duiker. Meer op www.visitlosinj.hr. (K.M.)